top of page

Bao - afrikai stratégiai társasjáték

Több méter magasan a Rudolf-tó víztükre felett furcsa szikla emelkedik. Sima lapján párhuzamos, emberkéz vájta mélyedések. Az ősi afrikai játék, a bao táblája. Több változatban ma is játsszák Afrikában. Múlta szinte a kőkorszakig nyúlik vissza. A játék kelléke, a kavics a jószág jelképe, a mélyedés a boma, a karám. A játék lényege, akárcsak a pásztornépek életcélja, minél több állat megkaparintása.A bao-szikla kiszáradt vízfolyás partján hever. (Tán a Rudolf-tó partja húzódott itt egykor, hiszen a víz magasabban volt még akkor, amikor Teleki Samu gróf 1898-ban idáig merészkedett.) A játék-szikla több ezer éves. Túlélt seregnyi erre tévedő vándort, némelyikük útját kőhalomsír jelzi. A bao – amelynek vidékenként más-más neve van – játszható kétsoros és négysoros pályán. A pálya lehet földbe vájt lyukak sora, lehet fatábla, készíthetik tojástartóból.

A négysoros tábla szabályai a következők. A játékosok szemben helyezkednek el, és a két feléjük eső sort birtokolják. A táblára kezdéskor 32-32 kavicsot (babot stb.) helyeznek. Hogy egy-egy bomába hány kavics kerül, maghatározhatják a játék menetét. Lehet védekező vagy támadó a kezdő felállás. Aki kezd, fölszedi az egyik bomájából a kavicsokat, és azokat egyenként, az órajárással szemben haladva elpotyogtatja a saját térfelén. Ha az utolsó kavics nem üres bomába pottyan, akkor fölszedi ismét az összes kavicsot, és folytatja a körözést. Ez addig tart, míg vagy üres bomába nem kerül az utolsó kavics, vagy a játékos ütéshelyzetbe nem jut. Ez akkor adódik, ha az utolsó kavics nem üres lyukba pottyan, és az ellenfél egy sorban lévő, külső és belső bomájában is van kavics. A kezdő játékos ezt a zsákmányt felszedheti, és folytatja az utat a saját pályán. A játék fordulatos, gyakran a nyerésre álló játékos túlnyeri magát, és a kaviccsal teli, zsúfolt pálya dús préda lesz az ellenfél számára, ha sorra kerül.

 

A gyakorlott játékos több lépésre előre megtervezi a stratégiát, ez bonyolultabb fejszámolással jár. Az veszít, aki már nem képes lépésre.A gyakorlott játékosok hihetetlen sebességgel potyogtatják a kavicsokat. Szakkönyvek szerint a játék, amely már hat-hét éves kortól játszható, kombinációs lehetőségei a sakkéval vetekszenek. Kitűnően alkalmas a fejszámolás fejlesztésére, mennyiségek megbecsülésére.

 

Kiss Árpád - Élet és Tudomány 2002/16

A képek nagyíthatóak és az eredeti cikk reprodukciói

bottom of page